keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Parhaat tapakset

Tapakset ovat kenties parasta mitä pöytään voi kattaa. Sopivat niin virallisiin illanistujaisiin, kuin rentoihin leffailtoihin ja maistuvat taatusti aina yhtä hyvältä. Kerroinkin jo aiemmin, että uutena vuotena meidän pöytään kuuluvat tapakset. Tuolloin oli hetkellinen ajatus mennä sieltä, missä aita on matalin ja ostaa kaikki valmiina kaupasta. Noh, kuinkas sitten kävikään? Lähti vähän lapasesta ja innostuin väkertämään itse. Mutta lopputulos oli ehdottomasti sen arvoinen. Täytyy sanoa, että näistä tuli aivan järjettömän hyviä. Ottakaa reseptit siis rohkeasti testiin ja tapastelemaan.

Vinkkinä marinoitujen herkkujen varalle. Voit tehdä kaikki marinoitavat tarjottavat jo edellisenä päivänä ja antaa niiden maustua yön yli. Juhlapäivänä otat vain tapakset pari tuntia ennen juhlia huoneenlämpöön, jotta maut pääsevät kunnolla valloilleen. Rento emäntä onkin parasta mitä juhlissa voi tarjota, joten elä turhaan panikoi juhlapäivänä, vaan jätä valmistelut jo edelliselle päivälle.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_12aa
Patatas bravas

1 kg rosamunda-perunoita

1 rkl paprikajauhetta
1 rkl savupaprikaa
öljyä, suolaa, pippuria

Lisäksi:
aiolia (loistava resepti täällä)
Hapokasta tomaattikastiketta (hätätilassa ketsuppi käy, jota terästetty etikalla)

Tomaattikastike
1 prk tomaattimurskaa (Mutti on paras)
1 pieni sipuli
1 kynsi valkosipulia
basilikaa
1/2 rkl sokeria
suolaa, pippuria
1 rkl punaviinietikkaa
chiliä

- Pese perunat ja lohko suuriksi suupaloiksi. Voit myös kuoria perunat, mikäli et tykkää kuorellisista perunoista.
- Keitä lohkoja reilusti suolatussa vedessä, kunnes ne ovat puolikypsiä.
- Kuumenna paistinpannu ja paista lohkoja öljyssä parissa erässä
- Perunoihin saa tulla kunnolla paistopintaa, joten anna niiden ruskistua rauhassa eläkä kääntele niitä jatkuvasti pannulla. Perunat rikkoontuvat herkästi, joten malttia vaaditaan.
- Kun perunat ovat saaneet kunnolla väriä, niin lisää paiston loppuvaiheessa paprikajauhe sekä savustettu paprika (ja suola+pippuri). Voit lisätä makusi mukaan myös jauhettua chiliä
- Laita perunat tarjoiluastiaan ja lisää kastikkeet raitoina päälle tai pieniin kulhoihin viereen. Ideana on, että kaikki saavat dippailla perunoitaan molempiin kastikkeisiin.

- Aiolin voit ostaa valmiina tai tehdä superhelpon version itse Isyyspakkauksen ohjeella
- Tomaattikastikkeen kiehautat nopeasti yllä olevista aineksista. Kuullota pilkotut sipulit kattilassa läpinäkyviksi ja lisää loput aineet. Anna kastikkeen kiehua kokoon 5-10 minuuttia. Maistele lopputulosta hartaudella ja lisää etikkaa ja sokeria tarpeen mukaan. Tarkoituksena on, että tomaattikastikkeessa on kunnolla hapokkuutta, joka taittaa majoneesin rasvaisuutta.

Lopputuloksena ovat päältä rapeat ja sisältä täyteläisen pehmeät perunat. Rasvainen ja pehmeä majoneesi taas saa haastajan hapokkaasta ja raikkaasta tomaattikastikkeesta. Näistä tuli kerrasta meidän perheen hitti ja valmistetaan niitä varmasti monet kerrat kevään mittaan. Voin jo kuvitella itseni terassin ilta-aurinkoon viinilasillisen sekä patatas bravasien pariin..


UNADJUSTEDNONRAW_thumb_12b3 Marinoitu manchego
200g manchego juustoa

Marinadi:
5 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl kuivattua timjamia (tai 1rkl tuoretta)
1 valkosipulinkynsi
1 tl hunajaa
ripaus suolaa

- Sekoita marinadin ainekset keskenään
- Kumauta valkosipulinkynsi veitsen kyljellä tohjoksi ja lisää marinaadin joukkoon (Mikäli tykkäät voimakkaasta valkosipulin mausta, voit pilkkoa sipulin pieneksi marinadin joukkoon)
- Paloittele juusto sopiviksi suupaloiksi ja lisää marinadin joukkoon
- Anna maustua jääkaapissa vuorokausi kannellisessa rasiassa ja kääntele välillä, jotta marinadi leviää tasaisesti juustolle
- Ota juusto huoneenlämpöön lämpiämään vähintään tuntia ennen tarjoilua


Marinoidut oliivit
n.100g vihreitä oliiveja (kivelliset on parhaita, mutta myös työläimpiä syödä. Valitse siis oliivit oman halusi mukaan kivellisinä tai kivettöminä)

Marinadi:
1/2 sitruunan mehu ja kuori hienoksi raastettuna
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua oreganoa (tuoretta 1 rkl)
1 tl kuivattua timjamia (tuoretta 1 rkl)

- Sekoita marinadin ainekset keskenään
- Kumauta valkosipulinkynsi veitsen kyljellä tohjoksi ja lisää marinaadin joukkoon
- Jos tykkäät voimakkaasta valkosipulin mausta voit joko raastaa tai pilkkoa valkosipulin pieneksi ja lisätä sen sellaisenaan marinadiin. Itse kuitenkin suosin miedompaa makua ja tästä syystä lisään kynnen kokonaisena, vain kumautettuna tohjoksi.
- Lisää oliivit marinadiin ja anna maustua vähintään pari tuntia.
- Ota oliivit huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_12b5

Paahdetut vihannekset
Vihanneksia (esim. kesäkurpitsaa, paprikaa, munakoisoa, fenkolia)

Vinagrette:
3 osaa oliiviöljyä (esim.3rkl)
1 osa balsamiviinietikkaa (esim. 1rkl)
suolaa, pippuria
hunajaa tai sokeria
tuoretta chiliä maun mukaan

Pilko vihannekset reiluksi suupaloiksi ja levitä uunipellille. Kesäkurpitsan ja munakoison leikkaan hyvin ohuiksi viipaleiksi (juustohöylä), jotta niihin tulee kunnolla paahteista pintaa. Paahda vihanneksia 230asteisessa uunissa, kunnes ne ovat saaneet kunnolla väriä. Voit kääntää vihanneksia välillä tarpeen mukaan.

Sekoita vinagreten ainekset keskenään ja kaada hieman jäähtyneiden vihannesten päälle. Vinagreten teossa tärkeintä on noudattaa öljyn ja etikan sopivaa suhdetta (3:1). Suhteuta vinagreten määrä vihannesten määrään sopivaksi. Itsellä riitti tuo 3rkl öljyä ja 1rkl etikkaa. Vinagrette on enemmänkin maustekastike vihanneksille eikä niiden tarvitse uida siinä.

Marinoiduissa vihanneksissa on jujuna juurikin tuo paahtaminen. Paahtaessa vihanneksista haihtuu ylimääräinen vesi pois ja, kun maustekastike kaadetaan niiden niskaan, niin ne imaisevat ihanan mausteisen soosin itseensä. Vihanneksista siis tulee taivaallisen herkullisia. Vihannekset voi myös grillata, joten tämä lisuke sopii erinomaisesti grilliruokien kylkeen.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_12b0

Vihreät pavut itämaisella vivahteella
Vihreitä papuja pari kourallista (pakasteet käy oikein hyvin)
1 valkosipulin kynsi
2-3rkl Yakitori kastiketta
seesaminsiemeniä

Tämä resepti ei ole klassista tapasta nähnytkään, mutta älyttömän hyviä näistä tuli.
- Kuumenna wokpannu erittäin kuumaksi ja lisää jäiset pavut
- Paista papuja, kunnes ne ovat saaneet kunnolla väriä
- Lisää pannulle seesaminsiemenet ja sekoita koko ajan, jotta ne eivät pala
- Kun siemenet ovat saaneet hieman väriä, lisää kastike ja pieneksi hienonnettu valkosipuli
- Pyöräytä ympäri, jotta pavut ovat kastikkeessa kauttaaltaan ja laita tarjolle


UNADJUSTEDNONRAW_thumb_12ae



Pekoni-herkkusienet

Pieniä tuoreita herkkusieniä
sinihomejuustoa
pekonia

- Putsaa sienet ja poista kanta
- Laita sienen kannan kuoppaan palanen sinihomejuustoa
- Kääri sieni pekoniviipaleeseen
- Paista uunissa 200asteessa, kunnes sienet ovat saaneet kunnolla väriä
- Paistamisessa/grillaamisessa maltti on valttia. On erittäin tärkeää, että sienet kypsyvät hitaasti ja kunnolla. Tällöin sienistä haihtuu turhat nesteet pois ja pekoni pääsee ruskistumaan ja rapsakoitumaa kunnolla. Pekonisienet ovatkin parhaimmillaan rapeita päältä ja samettisen pehmeitä sisältä.
- Nämä klassikot valmistuvat myös grillissä ja ovatkin meidän kesäruokien klassikko


Lisäksi:
- Tuoretta vaaleaa leipää herkkujen kauhomiseen ja kaveriksi. Klassisestihan tapakset tarjoillaan pienten leipästen päällä ja tapaspöydästä kaikki voivat koota haluamiaan herkkuja leipien päälle
- Leikkelelautanen: ilmakuivattua kinkkua, chorizoa, salamia... 
- Hedelmiä (melonit ja viinirypäleet)

Herkullisia tapashetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...